Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

Ciència i històries de cinema

 Activitat inaugural de la temporada 24-25


Dimecres, 18 de setembre a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Presentació del projecte: Ciència i històries de cinema
Tertúlia sobre la pel·lícula "El planeta dels simis" (Schaffner, 1968)


D’on surten els ximpanzés —l’antropòloga Zira i l’arqueòleg Cornelius— que vam conèixer a El planeta dels simis? I a quin món pertanyen Frankenstein, Godzilla, Hipàtia, Indiana Jones, King Kong, Troia, Cleopatra, Altamira, Sherlock Holmes, la computadora HAL de 2001 o els dinosaures de Jurassic Park? A la ciència? Al cinema? O la història?

Diuen que una imatge val més que mil paraules. La frase sona bé i és una expressió molt gastada, però, si no es recolzés en l’evidència, hauria caigut en l’oblit. Aleshores, malgrat que la paraula sempre ocuparà el seu lloc insubstituïble, cal afirmar que el món audiovisual esdevé una fantàstica i valuosíssima eina pedagògica per a la divulgació de la ciència i la història.

Consegüentment, des de Pessics de Ciència hem apostat pel cinema. I és que el setè art pot arribar de forma més directa fins on altres recursos divulgatius –de la ciència i la història– presenten moltes més dificultats. En primer lloc, perquè, en la majoria dels casos, les pel·lícules compten amb grans mitjans tècnics capaços de reconstruir escenaris, situacions i criatures del passat, del present i, és clar, del futur; i, en segon lloc, perquè, a hores d’ara, la indústria cinematogràfica sol abastar un major àmbit de difusió popular.

Amb empenta i molta il·lusió, neix Ciència i històries de cinema, una activitat periòdica –gratuïta i dirigida a tota mena de públics–, capaç d’apropar la ciència, la tecnologia i les humanitats a la ciutadania de dins i fora de L’Hospitalet. Així, temàtiques, disciplines, problemàtiques, discussions, debats i termes que són complicats d’explicar –sense un bon suport visual–, podrem entendre’ls i assimilar-los millor gràcies a una escena inoblidable o a un crucial diàleg extret de la gran pantalla.

En definitiva, Ciència i històries de cinema aplega ciència, tecnologia i humanitats sota un mateix bressol: el cinema. Parlarem de dones pioneres de la ciència; exploració i descoberta científica; reines, faraons i gladiadors: el món antic; evolució i els nostres orígens; per què som com som? Comportament humà; números i equacions; desigualtat social; medicina i bioètica; somriures i llàgrimes de l’avenç tècnic; viatjar i poblar altres mons: de l’espai al fons del mar; creença, mite, superstició i religió; ciència-ficció versus ciència-real; l’univers dels llibres i l’escriptura; pintores i pintors; psicologia, i un llarg etcètera.

I inaugurarem aquesta aventura amb una apassionant tertúlia sobre evolució humana, primatologia, racisme, política i religió a El planeta dels simis (Schaffner, 1968). Ajudats per la projecció de talls cinematogràfics seleccionats, Jordi Serrallonga –coordinador científic de Pessics de Ciència– dialogarà amb Àngel Sala, crític i director de cinema, escriptor i director artístic del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. A la sessió inaugural ens acompanyarà Joan Castelló de l'equip de el79.

Així mateix, agraïm la col·laboració en aquesta aventura de la Fundació Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i de l’equip el79.