Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

AGENDA


23 de gener de 2019, 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Eines de llum

El darrer premi Nobel de física s’ha concedit a Arthur Ashkin que va inventar les pinces òptiques que agafen partícules, àtoms, virus i altres cèl·lules vives amb els dits del feix de làser. Aquesta nova eina permet realitzar un vell somni de la ciència ficció: utilitzar la pressió de la radiació de la llum per moure objectes físics. La xerrada ens explicarà com funcionen i les aplicacions que tenen.

A càrrec de Francesco Ricci investigador pre-doctoral de l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques)

Activitat organitzada amb la col·laboració de l'ICFO30 de gener de 2019, 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Guanyar la batalla a les infeccions sense l’ús d’antibiòtics

La resistència dels bacteris als antibiòtics és un dels problemes més importants als quals s’enfronta la salut pública a nivell mundial. El continu creixement de les infeccions causades per aquests microbis pot causar més de 10 milions de morts anuals l’any 2050, com succeïa a l’era preantibiòtica. Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Hospital Universitari de Bellvitge han desenvolupat uns glicopolímers que permeten eliminar uns anticossos que s’uneixen als bacteris i que funcionen com a escut. Si s’eliminen els anticossos bloquejants, s’elimina l’escut i els anticossos amb capacitat de matar els bacteris poden actuar de forma inmediata.
A càrrec del Dr. Rafael Máñez Mendiluce , Cap del grup Immunitat Innata i Patologia del Malalt Crític”, Cap del servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge


13 de febrer de 2019, 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
La auto-domesticació de l’ésser humà

Darwin ja va veure paral·lels entre els humans moderns i els animals domesticats. Des de llavors, aquest paral·lelisme s'ha elaborat encara més, i s'ha aprofundit. Els recents avenços en Genètica permeten provar-ho, i en fer-ho fer llum sobre què va portar a la nostra espècie a convertir-se en prosocial i cooperativa.

A càrrec de Cedric Boeckx, professor d'investigació a l'Institut Català d'Estudis Avançats (ICREA), membre de l'Institut de Sistemes Complexos de la Universitat de Barcelona i membre de la secció de Lingüística General de la Universitat de Barcelona. Abans d'unir-se a ICREA va ser professor de Lingüística a la Universitat de Harvard.  És autor de més de 10 llibres i nombrosos articles. La seva investigació actual se centra a desenvolupar noves formes de descobrir els fonaments biològics del llenguatge humà, una part central de la "Biologia Cognitiva humana"

Aquesta conferència es farà amb traducció consecutiva.

Amb motiu del Dia Internacional de Darwin, què es celebra el 12 de febrer.


27 de febrer de 2019, 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Erupcions volcàniques recents, lliçons per aprendre

La xerrada intentarà explicar en termes didàctics com funciona el vulcanisme terrestre i de quina manera ens afecta quotidianament i com fem per estudiar les seves erupcions i productes i, en la mida del possible, evitar els seus efectes adversos sobre la població i les infraestructures. Per fer això explicarem en un cert detall l’erupció del volcà Eyjafjallajökull de 2010, i també les de Puyehue-Cordón Maulle de 2011 (Xile) i la submarina de La Restinga de 2011 a l’illa de El Hierro (Canàries).

A càrrec de Domingo Gimeno Torrente, catedràtic de Petrologia i Geoquímica, Universitat de Barcelona. És autor o coautor de més de 235 publicacions científiques, més de 90 en revistes internacionals recollides al Science Citation Index; també, de més de 260 comunicacions en congressos internacionals. Ha dirigit 6 tesis doctorals, 13 tesis de Màster, i 18 treballs de final de carrera. Ha estudiat volcans extingits i actius, els seus mecanismes eruptius, i les seves roques en diferents contextos geològics: Canàries, Pais Basc, Garrotxa i província neògena catalana; Itàlia (illa de Sardenya, Vesubi, Etna, Lazio, Toscana), Grècia, Islàndia, El Salvador, Argentina, Xile, fons oceànic de la Mediterrània Nordoccidental.

A més de l’estudi del vulcanisme i els seus productes, els seus interessos científics són molt variats i inclouen petrologia en sentit ampli, estudi de jaciments minerals, síntesi i caracterització de zeolites i altres silicats, estudis de geoquímica ambiental, de degradació de monuments (mal de la pedra) i estudi arqueomètric (químic) de vidre històric (medieval, romà, islàmic) i els seus productes d’alteració.