Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

AGENDA

TALLER D’INICIACIÓ A LA IMPRESSIÓ 3D

Dies: dimarts 2, 9, 16, 23 i 30 d’octubre, 6, 13, 20, 27 de novembre i 4 i 11 de desembre.
Horari: de 19 a 21 h
Preu: gratuït amb inscripció prèvia
Durada: 22 h
Professorat: Fundació CIM de l’UPC  (Universitat Politècnica de Catalunya).

Bloc 1: Introducció al disseny en 3D amb programari lliure: introducció a la interfície. Moviments i ús d'ordres. Generació de formes a partir d'elements bàsics
Bloc 2: Introducció a la impressió 3D. Antecedents de la impressió 3D. Programari de preparació d'arxius per a la impressió. Generació dels codis d'impressió. Conceptes bàsics per a l'ús d'impressora 3D
Bloc 3: Projecte d'assimilació dels conceptes. 

Inscripcions al Centre Cultural Sant Josep i ON LINE  a partir del 5 de setembre.

LA INSCRIPCIÓ JA ESTÀ TANCADA !


Dimecres, 3 d’octubre de 2018, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència inaugural de la temporada 2018 / 2019
Què és la matèria fosca?

Què és la matèria fosca? Si no la veiem, com és que en podem parlar? Una revisió dels fonaments observacionals d’aquest concepte i l’estat actual del seu coneixement.
La matèria fosca representa  aproximadament un 80% de la matèria de l’Univers i és invisible als detectors habituals, i encara que la seva existència està àmpliament consensuada pels científics, no ha pogut ser encara detectada en laboratoris terrestres.

A càrrec de Xavier Luri Carrascoso, doctor en Física i investigador de la Universitat de
Barcelona, és professor titular del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'Agència Espacial Europea (ESA),  i director de l’ICCUB, Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona.

L’activitat forma part de la Setmana Mundial de l’Espai

Del 3 al 18 d’octubre, de 2018
Inauguració: dimecres, 3 d’octubre a les 19 h
Viatge cap a l’univers fosc

El cel nocturn és ple d’imatges espectaculars que atrauen la nostra mirada i ens fan volar la imaginació. Tot i això, allà fora hi ha molt més del que podem veure, molt més per descobrir.
L'exposició itinerant "Viatge cap a l'univers fosc" proposa un recorregut per les fascinants fronteres de la cosmologia i la gravetat, que van des de la matèria fosca i l'energia fosca, als forats negres i les ones gravitacionals.

Exposició cedida per ServiAstro. Universitat de Barcelona.
L’activitat forma part de la Setmana Mundial de l’Espai


CURS D’ASTRONOMIA: UNA IMMERSIÓ RÀPIDA 
Dies: els dijous, 4, 11, 18 i 25 d’octubre i 8, 15, 22 i 29 de novembre.
Horari: de 19.00 a 20.30 h
Preu: gratuït amb inscripció prèvia
Durada: 12 h

Professorat: Dr. Josep Manel Carrasco i Martínez (UB Universitat de Barcelona, Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) i Dr. Francesc Vilardell (Parc Astronòmic del Montsec, Institut de Ciències de l’Espai, Institut d’Estudis Espacials de Catalunya)
L’objectiu del curs és adquirir nocions bàsiques d’Astronomia, així com entendre els mecanismes que hi ha darrere dels diversos fenòmens astrofísics. La major part del curs serà de caràcter teòric tot i que es complementarà amb una sessió pràctica (si la meteorologia ho permet).
Programa:
1.Introducció moviment del cel; 2.El sistema solar; 3.El Sol; 4.Les estrelles; 5.Exoplanetes; 6. La Via Làctia; 7.Astrofísica extragalàctica i cosmològica; 8.Instrumentació astronòmica (sessió pràctica).
Inscripcions al Centre Cultural Sant Josep i ON LINE  a partir del 5 de setembre.

LA INSCRIPCIÓ JA ESTÀ TANCADA !
Dimecres, 10 d’octubre de 2018, a les 19 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
El primer mapa 3D de la Via Làctia

La Via Làctia, la galàxia on vivim, és en contínua interacció amb les galàxies del seu voltant, bé sigui per les forces que ens exercim les unes a les altres, bé sigui perquè engolim les galàxies més menudes. Com ha sigut aquest procés ? S'ha acabat ? Continua ? Quin és el futur de la Via Làctia ? La missió Gaia de l'Agència Espacial Europea vol respondre aquestes preguntes. Per a això, ha publicat el primer mapa 3D amb 1300 milions d'estrelles de la Via Làctia. Les posicions i els moviments ens permeten de reconstruir la història de la Via Làctia.

A càrrec de Carme Jordi Nebot, doctora en Física per la Universitat de Barcelona,professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. 
Ha participat en missions espacials com Hipparcos i INTEGRAL i actualment participa de ple al projecte Gaia. És membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'Agència Espacial Europea (ESA) 

L’activitat forma part de la Setmana Mundial de l’Espai

FESTIVAL CIÈNCIA A ESCENA !
La Ciència i la Tècnica també són espectacle.
El Centre Cultural Sant Josep a través del programa "Pessics de Ciència" organitza la primera edició del Festival CIENCIA, A ESCENA!

Un festival dedicat a muntatges escènics, que tinguin la ciència o la tècnica com a base, fil conductor o argument principal. El festival es celebrarà els dies 17, 18, 19 i 20 d’octubre 2018.


PROGRAMACIÓ:

Dimecres, 17 d’octubre, a les 20 h.
Centre Cultural Sant Josep
El corazón no olvida
Una historia sobre Alzheimer
Conferència teatralitzada
Entrada gratuïta prèvia reserva en linea a EVENTBRITE a partir del 10 de setembre.


Auguste Deter acababa de cumplir cincuenta años cuando empezó a sentir celos de su marido. Ese fue el primer síntoma. Le siguió la pérdida de memoria, cada vez mayor, hasta que un día salió de su casa y no supo volver. Cuando empezó a dar gritos diciendo que querían matarla fue ingresada en el Hospital Psiquiátrico de Frankfurt. El Dr. Alois Alzheimer la siguió durante meses y se dio cuenta que estaba ante un extraño caso. Auguste no estaba loca, de eso estaba seguro. Cuando Auguste falleció y Alois pudo analizar su cerebro. La autopsia reveló que su cerebro estaba atrofiado y, bajo el microscopio, presentaba unas lesiones raras que nunca había visto. Más de 100 años más tarde, esa enfermedad se ha convertido en una epidemia llamada Enfermedad de Alzheimer, en honor a su descubridor. 

Idea original: InCiTe, Institut de Ciència i Teatre
Contingut científic: Susana E. Martínez
Dramatúrgia: Susana E. Martínez
Interpretació: Susana Eva Martínez i Alberto Riballo
Direcció: Blanca Pàmpols
Escenografia: InCiTe
Producció Executiva: Marina Tarrus
Dijous, 18 d’octubre, a les 20 h
Centre Cultural Sant Josep
Nanoland
Un espectacle de la Companyia Javier Villena sobre una idea de Jordi Diaz.
Entrada gratuïta prèvia reserva en linea a EVENTBRITE a partir del 10 de setembre.

Nanoland, és un espectacle per a tots els públics on es parla de la nanotecnologia i les seves aplicacions a la vida quotidiana. Mitjançant el teatre negre, el clown, la dansa, la manipulació d’objectes, la música, les titelles i la comèdia de l’Art; l’espectacle compara el món nano amb les diverses disciplines escèniques per que l’espectador d’aquesta manera vegi reflectit el que succeeix al món macro amb el nano.

Fitxa artística
Actors-manipuladors: Cristina Abad, Lydia Zapatero, Jordi Serra, Keke Shuga i Daniele Ridolfi
Veus: Enid Arsis, Lindes Farre i David Pinyol
Dramatúrgia, escenografia i direcció: Javier Villena

Fitxa tècnica 
Disseny de llums: Angel Martín
Vídeo i fotografia: Albert Adrià
Ajudant de direcció: Juan Camilo Pineda
Tècnic de llums: Ramon Pascual

L’obra serà introduïda per Jordi Diaz, Dr. en Químiques per la UB i enginyer superior de materials per la UPC/UB. Coordina la Unitat de Tècniques Nanomètriques dels Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) i la unitat NanodivulgaUB.

https://www.eventbrite.es/e/entradas-nanoland-festival-ciencia-a-escena-48378065095?aff=ebdssbdestsearch


Divendres 19 d’octubre, a les 20 h.
Centre Cultural Sant Josep
Big Van Ciència

Què té de transgènic Spiderman? Com resisteixen els bacteris als antibiòtics? Quina és la ciència que es s’amaga darrere d'un Gin Tonic, moderat, quan estem en una festa?
Els Monòlegs Científics de Big Van Ciència descobreixen aquestes i moltes més preguntes, ja que estan escrits i interpretats per persones dedicades a la ciència, procedents de tots els camps del coneixement (tenim fins i tot enginyeres), que expliquen la ciència que elles mateixes fan d'una manera molt peculiar: amb humor. A través del gènere teatral del monòleg científic, aquests frikis (anomenem-los pel seu nom) pugen a l'escenari al més pur estil "club de la comèdia", fent un espectacle per a tots els públics en què s'aprèn ciència al mateix temps que un es "difracta de riure."

Big Van Ciència és una organització sense ànim de lucre integrada per persones científiques i investigadores amb formació en arts escèniques
Dissabte, 20 d’octubre, a les 12 h
Centre Cultural Sant Josep
El nàufrag
Experiments per a tota la família
Entrada gratuïta prèvia reserva en linea a EVENTBRITE a partir del 10 de setembre.

Els nostres científics bojos que, després del seu naufragi a una illa perduda, expliquen als nens com van sobreviure mitjançant els seus enginys, aconseguint amb molta diversió que els nens s'apropin a la ciència i descobreixin les seves utilitats d'una manera molt lúdica i participativa. Posarem als nens els cabells de punta amb electricitat estàtica, transmetre senyals elèctrics a través dels seus cossos, fabricar flubber, fer desaparèixer l'aigua, conservar l'escàs aliment…

Producció: Fun BrainDissabte 27, d’octubre, de 2018,  de les 10.30 a les 14 h
Rambla de la Marina / carrer de Provença

4a Jornada Ludicomatemàtica a l'Hospitalet  

Martin Gardner (Tulsa, 21 d'octubre del 1914 – Norman, 22 de maig del 2010) fou filòsof i un conegut divulgador científic americà especialitzat en les matemàtiques recreatives. Publicà més de 70 llibres i fou autor de la columna “Mathematical Games” a la revista Scientific American des de 1956 al 1981.
Des que va morir se celebren cada any entre l’octubre i el novembre actes de celebració on es fan activitats, jocs, resolució enigmes, màgia, etc. amb l’objectiu de trobar-se i  popularitzar les matemàtiques.

Per quart any consecutiu s’organitza aquesta jornada a l’Hospitalet, què en les anteriors edicions va aplegar un públic familiar amb centenars de persones.
Hi haurà activitats com  construcció de cúpules de Leonardo, Polydron gegant, joc de gratacels, trencaclosques, jocs d'estratègia,exposició cubs de Rubik  i molt més.
Us convidem a passar un matí "tocant" les matemàtiques!
Aquesta activitat està dirigida a un públic general, de totes les edats (famílies, alumnat, professorat, etc.)

Organitzat amb El Casalet i el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya), la col·laboració del CRP l’Hospitalet i el suport econòmic de la Diputació de Barcelona