Fomentar l'interès per la ciència i fer-la, propera, atractiva, i entenedora.

AGENDA

Dimecres, 24 d’abril a  les 19.00 h
Centre Cultural Sant Josep
Conferència
Simetries. Del cristall a la ciutat 

La simetria és un concepte interdisciplinari que podem observar en dominis tan dispars com la cristal·lografia, la mineralogia, la química, la física, les matemàtiques, la biologia, però també en la pintura, la música, l’arquitectura, l’ornamentació, la vida, etc. etc. etc. D’una manera entretinguda i entenedora per a tothom, farem un passeig interdisciplinari a través d’alguns d’aquests aspectes, definint alguns conceptes, i destacant la importància de la simetria en la vida quotidiana. Parlarem de miralls, de pintura, d’animals i de plantes, del cos humà, de música, de paraules, d’edificis, de l’Alhambra de Granada, de Barcelona, dels fàrmacs, de dreta i esquerra, de l’ADN i de l’univers. Un passeig ambiciós, però tocant de peus al terra.

A càrrec de Miquel Àngel Cuevas-Diarte, professor emèrit. Equip d’Aliatges Moleculars, Departament de Cristal·lografia, Mineralogia i Dipòsits Minerals. Facultat de Geologia. UB

Centre Cultural Sant Josep
Del 6 de març al 25 d’abril de 2019
Exposició
ENIGMES DELS ORÍGENS.

Al llarg de quatre blocs temàtics, ens presenta els orígens de l'Univers, la Vida, la Humanitat i el Llenguatge. Tot articulat mitjançant un amè –però curós– discurs on importa molt més el «com sabem el que sabem?» que el «què sabem?». No ho oblidem... en ciència és tan o més important el camí que el resultat.

Cadascun dels blocs compta amb una original introducció: un relat, en format de còmic, sobre un fet puntual de la història de la ciència. Això no només revaloritza el paper del còmic com a eina divulgadora, sinó que reivindica la vessant més humana i social de la ciència: paleontòlogues, astrònoms, biòlogues, etc. I no marxarem sense trobar, dins de cada bloc, una suggerent pregunta: «què ens queda per saber?». Les científiques i científics de casa nostra segueixen treballant per cercar la resposta a nous interrogants sobre els orígens; uns enigmes que han volgut compartir amb nosaltres.
(extret d’un text de Jordi Serrallonga)

L’exposició és una nova versió de la que es va poder veure al Museu d’Hospitalet. El plantejament gràfic i el discurs va anar a càrrec d’Eduscopi, arran d’una idea de Pessics de Ciència.

Per a visites escolars, poseu-vos en contacte amb nosaltres.
ccultural.santjosep@l-h.cat
pessicsdeciencia@gmail.com

Dissabte, 11 de maig, de 2019, a les 10.30 h
Sortida: Temps de flors  a L’Hospitalet
Gaudim de la floració primaveral a la ciutat

Recorrerem alguns dels llocs més emblemàtics per la seva flora i per la seva història als barris de la Torrassa, Sant Josep i Santa Eulàlia.
Visitarem parcs com el de la Torrassa i els jardins de Tecla Sala.
Explicarem algunes claus per reconèixer els principals grups de plantes fixant-nos en les seves flors.
Podrem observar exemplars d’interès per la seva bellesa, longevitat, floració o singularitat. També parlarem de la història i la relació dels arbres amb les persones i narrarem mites i poesia inspirada en ells.
Recomanacions: Portar calçat còmode i càmera de fotos per gaudir amb la fotografia de natura.
Recorrerem uns 2 km en una mica més de 2 hores.
Activitat gratuïta.
Inscripcions a partir de l'11 d'abril

INSCRIPCIÓ ONLINE
Dimecres, 15 de maig, de 2019, a les 12.00 h
Dimecres, 05 de juny, de 2019, a les 18.00 h
CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Carrer Montalegre, 5 - Barcelona 
Visita a l’exposició Quàntica

L’exposició «Quàntica» aporta les claus per entendre els principis de la física quàntica i ho fa a través del treball creatiu conjunt de científics i artistes. El projecte convida el públic a explorar els nous paradigmes de la ciència moderna, encuriosir-s’hi i valorar-los críticament.
La física quàntica descriu les lleis fonamentals del món que romanen ocultes als sentits. És la teoria construïda pels humans que descriu la naturalesa de manera més precisa. En molts aspectes, és una teoria sorprenent, sempre sotmesa a crítica i amb un enorme calat filosòfic. «Quàntica» permet analitzar de quina manera els nous postulats de la física quàntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat.
D’una banda, s’hi exposen deu projectes artístics que evidencien que l’impacte de la quàntica va més enllà del domini de la ciència. D’altra banda, s’hi presenten nou finestres que introdueixen el treball de recerca al laboratori i situen el visitant davant de l’assoliment intel·lectual que suposen les teories de la física en contacte amb l’abast dels experiments avançats.
En unir aquests dos itineraris, l’artístic i el científic, es configura un panorama polièdric que planteja noves preguntes i connexions que contribueixen a la comprensió d’una realitat aparentment invisible i l’impacte que aquesta té en les nostres vides.
Activitat gratuïta.
Inscripcions a partir de l'11 d'abril

INSCRIPCIÓ ONLINE DIA 15 DE MAIG

INSCRIPCIÓ ONLINE DIA 5 DE JUNY